Tätä et olisi uskonut: Kanarialla tehdään töitä pilvessä

Hieman erilainen etäviikon alku lähti käyntiin sunnuntai iltana. Olin klo 15:50 kentällä ja klo 16:10 istuin jo läppäri sylissä täydessä työn touhussa. Oli kasaantunut hieman rästi hommia, jota mm. meidän rakas Mikkomme oli edesauttanut. Arjen keskellä lasten kanssa peuhaaminen ei tunnetusti sovi yhteen lisäduunien tekemisen kanssa, joten päätin käyttää aikani hyödyksi 😊

Hieman erilaista duunia tällä kerralla. Ei aina vaan Citrix, AWS, Google Cloud, Managed Cloud tai muuta teknologiahömpötystä. Tällä kertaa sisäinen AD:ni pääsi vauhtiin, enkä tässä viittaa Active Directoryyn. Mikko oli päättänyt hommata meille kasan paitoja eri tilaisuuksia varten ja näiden suunnitteleminen jäi minun vastuulleni.

MA 17.9

Myöhäisestä lennosta johtuen olin edellisenä iltana nukkumassa vasta ~2:00 Suomen aikaa. Maanantai alkoi viikkopalaverilla 8:30. Palautetta tuli heti alkuunsa mm. ääni pätki. Ajattelin, että eivätkö ne Kanarian yhteydet vieläkään toimi. Katsoin WLAN yhteyden palkkeja ja huomasin, että aikamoista pomppimista on. Siirryin lähemmäksi WLAN tukiasemaa ja näytti

toimivan paremmin. Ajoin varmuuden vuoksi Speedtestit läpi ja ihan hyviä lukemia sain. Pientä viivettä havaittavissa, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä.

Testausten jälkeen siirryin tarkistamaan yhden ison Citrix päivitysprojektin statusta. Meillä on Cloud2:lla lanseerattu hybridirooli, jossa yksi asiantuntijoistamme toimii projektin aikana myös teknisenä projektipäällikkönä. Tämä on otettu asiakkaillamme hyvin vastaan ja erityistä kiitosta on tullut siitä, kun vihdoinkin on projekti jossa projektipäällikkökin ymmärtää tasan tarkkaan missä mennään.

Aamupäivä kului tasklistojen päivityksessä yms. statusten selvittämisessä mailitse sekä puhelimitse. Lounaan jälkeen oli luvassa Skype palaveri tiistaina alkavan Citrix päivityksen osalta. Palaverissa käytiin läpi esivalmistelut, kuten mm. snapshottien ja kantavarmistusten ottaminen. Palaverin jälkeen olikin luvassa heti toinen perään. Tämän palaverin aiheena oli yhdessä sovellustoimittajan kanssa selvittää erään sovelluksen asennusongelmia Citrix ympäristöön. Palaveri tuotti tulosta ja saimme koostettua toimivan asennuspaketin. Iltapäivästä oli ensimmäinen etäpäivä pulkassa. Hieman väsynyt olo, mutta ei kun tutkimaan saarta ja paikallista ruokakulttuuria 😊

Ti 18.9

Heräsin 6:30 paikallista aikaa hyvin väsyneenä. Jostain syystä sain unta vasta hyvin myöhään yöllä. Aamutoimien jälkeen istahdin työpisteelleni ja työpäivä alkoi hyvin perinteisellä ja suhteellisen suoraviivaisella Citrix-päivityksellä. Koko ympäristön päivityksen arvio noin yksi kokonainen työpäivä. Maanantaina oli tehty valmistelut asiakkaan kanssa ja ei muuta kuin hommiin. Kyseessä oli hyvin perinteinen Citrix ympäristö, johon asennettu kaksi Delivery Controllerin palvelinta, jossa myös Storefront roolit sekä toisella Lisenssipalvelin. VDA palvelimia yhteensä neljä.

Tuttuun tapaan aloitin työt. Ensin palvelinten bootti, tuplavarmistus, että snapshotit on otettu sekä SQL kannasta otettu backup. Setup.exe käyntiin ensimmäisellä DDC:llä, muutama Next painallus ja lopuksi Upgrade. Reilu puoli tuntia myöhemmin ja muutaman setupin vaatiman bootin jälkeen oli Storefront upgraden vuoro.

Hetken odottelun jälkeen asennus valmistui, mutta Storefrontin päivitys epäonnistui.

Lokeista paljastui seuraava: CitrixStoreFront-x64.msi’ failed with error code 1603. Fatal error during installation.

Pikaisen asiantuntijatyön (googlaus) jälkeen paljastui muutamia vinkkejä, mutta ensi alkuun yritin perinteistä boottia ja Setup.exe:n uudelleen ajamista. Taas sama virhe. Yritin välissä myös käsin päivittää asennusmedialta, mutta sama tuttu herja. Jouduin palauttamaan palvelimen snapshotista muutamaan otteeseen ja kävin läpi eri ratkaisuvaihtoehtoja. Mikään ei auttanut. Citrix Cloud anyone?

Ennen support tiketin avaamista päätin vielä ladata eri version Citrix XenApp:sta ja päivittää sillä. WUHUU!!! Tällä kertaa upgrade onnistui. Tässä vaiheessa Suomessa oli jo ilta, ”Mandatory Site Upgrade” ei onnistunut, koska minulla ei ollutkaan kantaan oikeuksia. Asiakaskin totesi, että jatketaan aamulla. Hyvä päätös oli jatkaa seuraavana päivän, koska tälläisen venyneen päivän jälkeen on hyvä rentoutua. Ja eikun kivenheiton päässä olevalle rannalla uimaan 😊

Ke 19.9

Nukkumaan mentäessäni tiistai-iltana olin laittanut herätyskellon soimaan klo 7:00 paikallista aikaa. Heräsin automaattisesti 6:30 ja sain huomata, että olin saanut aamulla kutsun eilisen liittyen klo 6:15 paikallista aikaa eli 8:15 Suomen aikaa. Lisäksi oli myös yksi vastaamatta jäänyt puhelu asiakkaalta. Hieman nolostuneena laitoin asiakkaalle viestin, että sopiiko tasan klo 7:00 ja asiakas kuittasi, että 6:50 on OK. Onneksi oli tuttu asiakas, johon totesin, että olen etäviikkoa tekemässä Kanarian saarilla ja esitin pahoitteluni. Asiakas vain naurahti ja totesi, että olisin heti sanonut, niin olisivat huomioineet aikaeron 😊

Skype kokouksessa teimme Mandatory Site Upgraden ja tämän jälkeen jatkoin toisen DDC:n päivittämistä. Kopioin mediat ensimmäiseltä palvelimelta ja Setup.exe käyntiin. Hieman jännitti, että meneeköhän kaikki hyvin tällä kertaa. Ajattelin, että pakkohan sen on, koska toisella palvelimella meni juurikin tällä Citrix versiolla kaikki hyvin. Asennuksen loppumetreillä oli H-hetken aika. Storefrontin upgrade käynnistyi…. ja ”Wait for it……”

FAILED! Mitä ihmettä? Miten tässä nyt näin kävi? Samat tutut herjat. Ajattelin, että tähän on pakko olla ratkaisuna bootti ja uusi yritys ja näin myös toimin. Setup.exe käyntiin, jo päivitetyt komponentit asennus skippasi ja sitten vuorossa Storefrontin päivitys. Ja tällä kertaa se meni onnistuneesti läpi! Hienoa, vihdoin!

Seuraavan vuorossa oli VDA:iden päivitys. Aloitin palvelimesta, joka oli edeltävänä iltana asetettu maintence modeen. Päivitys onnistui ongelmitta, jonka jälkeen suoritin perus testit. Homma OK. Tässä vaiheessa siirryin lounas ja rantatauolle 😊Asiakkaan kanssa oli sovittu, että osa VDA palvelimista päivitetään klo 16:00 jälkeen (muutama sovellus, jotka pyörivät yksittäisellä VDA hostilla)

Illalla jatkui VDA asennus sovitusti. Virtuaalipalvelimet tuntuivat käyvän hieman hitaalla ja hommaan meni noin 2,5h. Yhden VDA:n asennuksen tuli sellainen ongelma vastaa, ettei asennus jatkunut vaaditun uudelleen käynnistyksen jälkeen. Käynnistin käsin uudestaan asennusohjelman, mutta tuloksetta. Ei muuta kuin boottia ja tämän jälkeen homma rullasi taas.

To 20.9.

Torstaina oli luvassa hieman Google Cloud Platformia sekä Citrix Cloudia isossa Citrix Cloud käyttöönottoprojektissa. Asiakas on Globaali toimija ja GCP on tärkeässä roolissa. Tarkoituksena on tuoda uusi Citrix ympäristö mahdollisimman lähelle taustapalvelimia. Asiakkaan Aasian saitista oli jo valmis VPN Tunneli Googlen Aasian Regionaan.

Ensi töikseni asensin kaksi uutta Windows 2016 palvelinta GCP Asian regionaan. Asetin staattiset ip:t ja liitin domainiin. Seuraavaksi jatkettiin Citrix Cloud Connectorin asennuksella, joka tyssäsi heti alkuunsa. Tarvittuja palomuuriavauksia Citrix Cloudin suuntaan ei oltu vielä avattu. Ja nämä osoitteethan ovat:

https://*.azure.com https://*.citrixworkspacesapi.net https://*.cloud.com https://*.apps.cloud.com https://*.blob.core.windows.net https://*.nssvc.net https://*.servicebus.windows.net https://*.xendesktop.net

Laitoin asiakkaalle pyynnön asiasta, että tarkistavat koska mahdolliset avaukset saadaan. Päätin siirtyä eteenpäin ja otin Citrix Virtual Delivery Agentin asennuksen työn alle. Citrix komponenttien asennuksen jälkeen oli vuorossa asiakkaan sovelluksen asennus. Sain sovelluksen asennettua ja testasin perus toiminallisuuden ja näytti toimivan.

Pe 21.9

Kello soi 6:45. Laitoin kahvit tulemaan ja klo 7:00 istuinkin jo kuulokkeet päässä ja osallistuin Citrix päivitysprojektin viikoittaiseen statuspalaveriin. Palaveri sujui positiivisessa merkeissä. Ihmisiä hieman nauratti, kun kerroin olevani Kanarialla. Lähinnä he miettivät olenko tehnyt töitä lainkaan 😊

Ja miten väärässä he olivat. Päinvastoin ajattelin. Tässähän olen tehnyt muutamat päivät aamusta iltaan töitä sekä saanut paljon asioita eteenpäin. Pieni tauko Kanarian upeilla rannoilla tai juoksulenkki mahtavissa maisemissa piristää kummasti päivää. Voisi sanoa, että tuli pidettyä laatutaukoja, joista sai uutta puhtia loppupäivään. Miten Suomessa? Usein olen tottunut painamaan aamusta iltapäivään ilman suurempia taukoja. Toki kauppaan juoksen ja ostan jonkun nopeasti nautittavan lounaan, jonka syön työpisteeni äärellä. Joskus oli tapana työpäivän aika käydä tekemässä 30min punttisalitreenin. Nyt sekin on valitettavasti jäänyt.

Mutta miksi? Ainahan sitä työelämässä on kiirettä ollut. Ehkäpä yrityksen perustaminen on tuonut enemmän painetta työaikaan? Saattaa olla. Mutta tosiaan etäviikko on opettanut sen, että laatutauko kannattaa. Olkoon se sitten lounas hyvien kollegoiden kesken, lyhyt ja tehokas urheilusuorite tai mikä muu tahansa mikä kiinnostaa. Noniin, kello on 11:00 ja pakolliset työt tämän päivän osalta tehty. Lähden tästä faijan kanssa päiväksi merelle ja siitä sitten viikonlopun viettoon. Etäviikko Kanarialla oli kaiken kaikkiaan loisto juttu. Tätä pitää tehdä säännöllisesti 😊