Halu

Minä olen Cloud2 myyjä Saku ja mietin, että miksi minä teen mitä teen - myyn pilveä? Matkalla Helsinkiin junassa ja kuulokkeet jäivät kotiin, joten hetki aikaa miettiä miten tähän on päästy. Tasan 20v myynnin parissa, toki jo sitä ennenkin tuli verkostomarkkinoinnit ja muut myyntiharjoitukset tutuksi. Mutta todellista myyntityötä äsken mainitsemani 20v. Olenko miettinyt alan vaihtoa, en. En kertaakaan. Olenko onnistunut hyvin työssäni? Uskoisin näin, tosin mittaaminen on vaikeaa? Mitataanko sisään tulevaa liikevaihto? Katetta? Asiakaspitoa (lue:asiakastyytyväisyys)? Vai jotain muuta.

Tarkastelen ihmisiä extra-vaunussa. Tunnistan eri tyypit, tuo on myyntialalla, tuo taasen asiantuntijatehtävissä, ehkä vakuutusalalla. Tuo taasen projektipäällikkö. Kyky lukea ihmisiä ja käsitellä heitä eri tavoilla on myynnin yksi tärkeimmistä asioista, minulle rehellisyyden kanssa tärkein.

Kuuntelen keskustelua tarkasti, muodostan siitä käsityksen persoonasta, osallistun keskusteluun. Kyky kuunnella asiakasta on ehdottoman tärkeää.

Katson junaan kattoon ja mietin. Nuo edellämainitut piirteet tarvitaan myyntityössä. Tottakai pitää olla myös oikealla tavalla agressiivinen ja tehokas. Mutta, mutta. Ne eivät vielä selitä miten kovassa myyntityössä voi menestyä 20v. Tai pidempäänkin.

Muistan myyntityöni alkuajoilta, kutsutaan häntä nyt vaikka nuoremmaksi kiireapulaiseksi, hänen käyttämänsä lauseen "kauppa tehdään, katteet tulee kyllä perässä". Mietin jo silloin, että noinhan se on. Kun asiakassuhde on luotu ja hommat hoidetaan hyvin niin yhden ahneen pikakaupan sijasta voidaan saada useiden vuosien pitkäikäinen asiakassuhde. Tähän tulisi aina tähdätä. Ja tämä ajattelutapa, mielestäni, on mahdollistanut omat pitkät asiakassuhteet.

Jaahas, juna seisoo. Jääpähän aikaa miettiä lisää.... Edelleen mietin halua, en ole osannut pukea sanoiksi sitä suurinta syytä ja motivaattoria. On kiva tutustua uusiin ihmisiin, tottakai.

Välillä asiat eivät luista itsestä riippumattomista syistä niinkuin pitää. Silloin tarvitaan reagointia. Toimitetaan sitten verkkoyhteyksiä, Managed Cloud -palvelua tai kännyköitä, voi asioita mennä pieleen. Asiakkaat ymmärtävät että alalla kun alalla törmätään ongelmiin. Joku ei toimi tai inhimillinen virhe johtaa häiriöihin. Asiakasvastuullisen reagointi ei ratkaise ongelmaa, mutta asiakas tietää että häntä ei ole unohdettu. Tärkeää asiakashallinnassa.

Juna liikkuu, ehkä olemmekin ajoissa Helsingissä. Mietin edelleen, mikä ajaa tähän työhön. Mietin päivän ohjelmaa ja hymy tulee huulille. Vastapäisen nainen hymyilee takaisin. Ehkäpä uusi asiakaskohtaaminen? Myyntityössä mikään päivä ei ole samanlainen, joka tekee työstä mielenkiintoisen. Se on hyvä, muttei voi olla pääsyy. Tikkurila, tulee kohta kiire löytää graalin malja ja selvittää mysteeri.

Miksi teen teen tätä? Miksi…? Sitten oivallan, koska haluan tehdä tätä. Minä todella haluan. Usein kuulee, että minun täytyy tehdä sitä ja täytyy tehdä tätä. Minä haluan selvittää asiakkaiden ongelmia, haluan solmia uusia asiakassuhteita ja haluan tavata uusia ihmisiä. Halu on motivaattoreista vahvin ja antaa uskomatonta voimaa ja tahtoa tehdä oikeita asioita.

Meillä Cloud2:lla kuunnellaan, reagoidaan palvellaan, mutta kaikilla on palava halu olla alamme parhaita. Asiantuntijamme haluavat osata eniten pilvipalveluista, olla parhaita DevOps-taikureita. Johtomme yrittää pitää henkilökuntamme ja asiakkaidemme innostusta yllä ja löytää meille ainutlaatuinen suunta. Myyntimme haluaa ratkaista asiakkaidemme haasteet - ennen kaikkea perhettämme yhdistää aito palava halu ja tahto auttaa asiakasta.