Juha-Matin pilvimatka

Hei, olen Juha-Matti ja toimin Cloud2 Oy:lla pilviarkkitehtinä. Toimenkuvaani kuuluu pilviympäristöjen suunnittelua sekä asiakkaidemme auttamista pilvipalveluiden käyttöönotoissa, ylläpidossa ja kehityksessä. Toimin osana Cloud2 Managed Cloud -tiimiä ja vaativissa pilvikehitysprojekteissa.

Teknologiapalettiini kuuluvat muun muassa Google Cloud, AWS, Terraform, Docker ja Ansible. Olen toiminut kyseisissä tehtävissäni reilut puoli vuotta ja mainitsemani tekniikat olen oppinut siinä ajassa. Kyllä, vain puoli vuotta ja käytän kyseisiä teknologioita tuotannossa joka päivä. Olenko jokin velho vai nörtti, joka uhraa vapaa-aikansa koneen ääressä? No ehkä vähän, mutta oppiakseen uutta ei tarvitse olla se velho tai nörtti. Siksi haluan jakaa oman tarinani, kuinka olen kehittynyt ammattilaisena.

Valmistuin Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta keväällä 2018 järjestelmäasiantuntijan opinnoista. Osaamiseni oli vahvasti Microsoftin teknologioissa ja työharjoittelussani pyörittelin pääasiassa Windows-työasemia ja -palvelimia. Windowsin teknologioissa ei ole mitään vikaa, mutta koin silti potentialini valuvan hukkaan. Halusin jotain enemmän.

Lähdin vapaa-ajallani opiskelemaan Linux-teknologioita muun muassa pystyttämällä web-palvelimia ja ajamalla yksikertaisia sovelluksia niiden päällä, esimerkiksi Wordpress-blogeja. Joka kerta opittuani uutta minusta tuntui, että teen asiat “väärällä” tavalla. Halusin oppia lisää, miten esimerkiksi automatisoisin tekemiseni. Tällöin kiinnostuin Pythonin ja Ansiblen opiskelusta ja nämä teknologiat veivät mennessään. Halusin oppia tämän myötä alan trendit, joten aloin seuraamaan aktiivisesti muun muassa Youtube-videoita ja blogeja alan uusimmista trendeistä. Minulla oli myös opintoijeni aikana suuri pelko, ettei osaamiseni tule koskaan riittämään työmarkkinoilla ja että joku olisi minua aina parempi.

Oppimisen ei tarvitse olla pakkopullaa, olen itse oppinut sen pitkän tien kautta. Aiemmin halusin oppia kaiken, koska halusin yksinkertaisesti tietää kaiken tietotekniikasta. “Mahtava asenne nuorella jätkällä”, monet usein totesivat, mutta silti tämä on kokemukseni mukaan väärä lähestymistapa. On parempi hallita yksi osa-alue hyvin sen sijaan, että hallitsisi useamman osa-alueen heikosti. Opittuani tämän myös aikaisemmat pelkoni hälvenivät, koska viimeistään työelämässä olen oppinut, ettei kukaan it-alan ammattilainen ole täydellinen tai osaa kaikkea.

Kenenkään ei myöskään tarvitse olla paras kaikessa ja ideaalisessa työyhteisössä jokaisella onkin oma ydinosaamisalueensa. Vaikka Cloud2 Oy:llä teemmekin pääsääntöisesti pilveä, niin jokaisella on silti omat vahvuutensa. Itse mielelläni haluaisin suoriutua työtehtävistäni yksin, mutta olen myös oppinut olemaan nöyrempi ja kysyä apua kollegoiltani, jos he hallitsevat jonkin osa-alueen itseäni paremmin. Tällöin avautuu myös mahdollisuus oppia muilta uutta ja itse ainakin koen suurta tyytyväisyyttä, jos saan auttaa kollegoitani jonkin asian suhteen.

Käytän vapaa-ajallani keskimäärin tunnin illasta itseopiskeluun lukemalla blogeja, katsomalla videoita Youtubesta tai työstämällä testiprojektejani. Parhaillaan työstän Pythonilla kirjoittamaani sovellusta ja tarkoituksenani on ajaa sitä Google Cloud-alustalla. Siinä hyödynnetään tuoreimpia DevOps-teknologioita, kuten Kubernetesia ja Terraformia. Miksi tällaisen pitäisi kiinnostaa minua? Syy piilee kiinnostukseni lisäksi siinä, että todennäköisesti tulen törmäämään vastaavanlaisiin toteutuksiin asiakasprojekteissani. On siis hyvä kerryttää osaamista niin sanotusti pankkiin. Lisäksi työnantajat usein arvostavat vapaanajan projekteja.

Oman kokemukseni mukaan uuden oppimiseen pätee parhaiten seuraavat kolme sääntöä:

  1. Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa opetella uutta teknologiaa. Jos koet eläväsi yhä 90-luvulla, niin mieti haluaisitko tehdä töitä tulevaisuuden teknologioiden parissa? Mistä lähtisin liikkeelle? Ensimmäinen neuvo on seurata alan trendejä ja puheenaiheita! Itse teknologiavalinnoilla ei ole arvoa, jos ne eivät tuo hyötyä asiakkaalle.

  2. Ole armollinen itsellesi. Et tule koskaan oppimaan kaikkea, joten rajaa oma ydinosaamisesi ja se, missä haluat olla hyvä. Muista, että joudut silti oppimaan jatkuvasti uutta, mutta vanhalla osaamisella uuden oppiminen on aina helpompaa.

  3. Älä luovuta. Uuden oppiminen on aina vaikeaa ja vanhempana yhä vaikeampaa kuin nuorempana. Vie myös rohkeasti oppimaasi osaamista asiakkaille. Asiakkaasi saattaa kiinnostua osaamisestasi ja lisäksi hänellä ei välttämättä ole aina resursseja/halua opiskella teknologioita. Siksi niitä ostetaan usein palveluna, jota me Cloud2 Oy:lla teemmekin suurella sydämmellä.

Muista kuitenkin pitää huoli itsestäsi, sillä elämässä on muutankin kuin opiskelut ja työnteko. Älkää stressatko turhaan, vaikka välillä töissä tai opinnoissa saattaa ilmetä paineita. Nauttikaa elämästänne! Tähän lauseeseen onkin hyvä lopettaa ja suunnata kohti lenkkipolkuja.

Mukavaa syksyä toivottaen

Juha-Matti Ohvo

Cloud Architect

Cloud2 Oy