Cloud2 Googlen vieraana Lontoossa

Kävimme Lontoossa Googlen vuoden Euroopan Google Cloud Platform -päätapahtumassa - Google Next:ssä. Euroopan Google Cloud asiakkaat, käyttäjät, ja kumppanit kokoontuivat näkemään ja kokemaan toistensa onnistumisia, uusia tuotteita ja palveluita sekä tutustumaan muihin Google pilvityyppeihin.

Google ei tällä kertaa julkistanut suuremmin uusia ominaisuuksia pilvialustaansa, lähinnä laajempaa tukea jokaiselle regioonalle olemassa oleviin palveluihin, sekä entistä laajempaa tukea ja yhteensopivuutta alan johtavien palveluiden kanssa. Meille suomalaisille kuitenkin se kaikkein tärkein julkistus ja samalla Google Cloud Platformista niin äärimmäisen mielenkiintoisen meille oli viime kesän Haminan alueen konesalin avautuminen. Kyseessä on massiivinen mahdollisuus sekä Suomelle, että monelle koko itäiselle ja pohjoiselle Euroopalle sekä mille tahansa kansainväliselle tai kansainvälistyvälle yritykselle.

Meillä suomalaisilla on nyt täysi mahdollisuus hyödyntää maailman parasta ATK-infrastruktuuria. Googlen pilvi on nimittäin kypsynyt viime vuosina haastajan asemasta aidosti yhdeksi nopeimmin kasvavista pilvistä. Google Cloud Platform on lähellä ja tarvittaessa Googlen oman runkoverkon kautta myös kaukana. Google Cloud on todella onnistunut yhdistämään pilvipalvelussaan yksinkertaisuuden ja helppokäyttöisyyden lähes lähes rajattomiin sovellusmahdollisuuksiin ja devops-kehittäjäystävällisyyteen. Googlessa pystyy helposti ja nopeasti kokeilemaan asioita pintapuolisellakin infra- ja sovelluskehitysosaamisella, mutta myöskään kovimmiltakaan full stack devopsaajilta eivät lopu helposti ominaisuudet kesken.

Me Cloud2:lla olemmekin yksi Suomen kovimmista Google Cloud devops-taloista ja olemmekin toteuttaneet jo useita projekteja, olimme itse asiassa viemässä ensimmäisiä suomalaisia yrityksiä uuteen Haminan Google-datakeskukseen. Google Cloudissa voi pyöritellä sujuvasti perinteistä IT-infraa, kuitenkin ottaen hyödyt irti palveluiden käytettävyydestä, skaalautuvuudesta ja automaatiosta. Oman konesalin säilytyksen perustelu alkaa olla aika haastavaa, ellei hyötysuhde ole äärimmäisen kova ja skaala Suomen mittapuussa melko massiivinen.

Perinteisen infran lisäksi Google on devaajien uusi suosikki. Googlen palvelutarjoama on pahinta kilpailijaansa huomattavasti helpommin omaksuttava ja yksinkertaisempi, muttei silti rajoittuneempi. Googlen ehkä tähän mennessä suurin lahja devops-skenelle on tietenkin Kubernetes, josta jokainen kontittaja on varmasti kuullut. Lisäksi Google Cloud on tunnettu erinomaisesta tuestaan moderneille ja muodikkaille DevOps-työkaluille, kuten Terraform ja Spinnaker ja perinteisemmille palveluille kuten Jenkins, Puppet ja Ansible. Tiesitkö muuten, että saat myös esimerkiksi omasta tai palveluntarjoajasi (mikäli palveluntarjoajasi on kapapalveluissaan ollenkaan ajan hermoilla) konesali- ja kapasiteettipalveluista huomattavasti enemmän irti. Myös esim VmWare-, KVM- ja OpenStack-pohjaista infrastruktuuria voidaan automatisoida ja "pilveistää".

Kun tietää Googlen muista liiketoiminnoista, ei tule yllätyksenä että Googlen pilvipalvelualusta on tietenkin myös aivan ensiluokkainen data- ja ML-ympäristö. Googlen pilvessä voi myös tekoälypalveluissa hyödyntää valmiita helppokäyttöisiä ratkaisuja, joilla pääsee suoraan kokeilemaan tai tuottamaan lopputuloksia liiketoiminnalle. Vaihtoehtoisesti voi rakentaa serverless data- ja analytiikkapalveluita esimerkiksi erittäin suosituilla BigQuery- ja TensorFlow-palveluilla tai ottaa infrasta kaiken irti täysin omin ehdoin hyödyntäen uusia yli tuplasti aiempaa nopeampaa nestejäähdytettä TPU Deep Learning -optimoitua laskentakapasiteettia.

Jos sinua kiinnostaa Google Cloud Platform, AWS, Azure tai automaation ja DevOps-toimintamallien hyödyntäminen perinteisemmässä infrastruktuurissasi kannattaa jättää sähköpostiosoite alla olevaan laatikkoon. Onhan Cloud2 asiakkaidensa ja itsensä mielestä Suomen paras pilvipalveluyhtiö.