Ain’t no mountain high enough!

daniel-burka-Z0AjCPvjrQU-unsplash.jpg

Vielä muutama vuosi sitten oli yleistä törmätä aatteeseen:

”Meillä on konesalit x, y sekä z, ja niissä on koko meidän liiketoimintamme. Tämä järjestely toimii meillä hyvin, emmekä ole muuttamassa toteutusta.”

Tässä olisikin nyt helppoa lähteä julistamaan, miten siirtämällä kaiken pilveen ja rakentamalla koko ympäristön uusiksi nykyaikaisilla pilvisysteemeillä, kaikki olisi fantastista ja tajunnanräjäyttävää. Liiketoiminta lähtisi heti rakettimaiseen nousuun, kilpailijat jäisivät nuolemaan näppejään ja koko informaatioteknologiaosasto voisi jatkossa keskittyä säätämisen sijaan kehitykseen.

Ikävä kyllä asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Sovelluksia on usein satoja ja integraatioita lukematon määrä. Ajattelu on kuitenkin viime aikoina muuttunut muutaman vuoden takaisesta enemmän muotoon:

”Meillä on konesalit x, y sekä z, ja niissä koko meidän liiketoimintamme. Siellä on SAP, Oracle ja kahdeksan muuta mörköä. Osasta tuet loppu tai loppumassa ja lisenssiuusinnat tähtitieteellisen hintaisia. Onneksi ei ole meidän omaa rautaamme niin ei tarvitse sentään sitä miettiä.”  

Huomioikaa, että tämä on nyt siis kärjistetty versio monen tietohallintojohtajan ja -asiantuntijan kootusta kommenttiraidasta.

“Kiivettävä vuori on valtava ja vielä sitä isompi on muuttujien määrä.”

Älköömme kuitenkaan vaipuko epätoivoon! Asiat ovat muuttumassa ja tarinani lopussa paljastan mahdollisen tavan helpottaa tilannetta.

Monessa yrityksessä kiipeäminen on aloitettu ja apua osattu hakea. Sovellusten refaktorointi on työn alla, pilvipalveluita joko testattu tai jo tuotannossa, SaaS -ratkaisuja käytetään ja niin edelleen. Me Cloud2:lla saamme onneksi olla monessa eri kehityskohteessa mukana ja kiitämmekin valtavasti niitä, jotka meihin luottavat.

Markkinoiden tämänhetkinen kehityssuunta ottaa huomioon erilaiset lähtökohdat ja tarpeet, mikä on meidän kannaltamme suoraan sanottuna aivan loistava tilanne.

WhatsApp+Image+2019-11-18+at+09.41.36.jpeg

Otetaan esimerkiksi VMware, joka on hankkinut viimeisen vuoden aikana yhteensä kymmenen yritystä – avainsanojen ”Containers” ja ”Cloud” ollessa vahvasti läsnä lähes jokaisessa hankinnassa. Viimeisimpinä hankintana tietoturvayhtiö Carbon Black, mutta sitä ennen Kubernetekseen keskittyvät Pivotal sekä Heptio. Kaikki näistä ovat alallaan erittäin tunnettuja pelureita ja erinomaisia lisiä VMwaren salkkuun. Hankintojen tarkoitus on vahvistaa entisestään VMwaren kehityspolkua ja kyvykkyyttä kohti julkisia pilvipalveluita sekä esimerkiksi moderneja konttipalveluita.

Toinen hyvä esimerkki on Citrix, joka on aiemmin tunnettu hyvinkin perinteisenä teknologiatalona. Citrixin viime vuosien vahva kehitys julkisten pilvipalveluiden hyödyntämisen osalta on kuitenkin mahdollistanut aiempaa runsaasti monipuolisempien sekä globaalisti aidosti toimivien ratkaisujen toteutuksen (case esimerkkinä meidän Neste Oyj:lle tekemä hybrid-cloud toteutus (https://www.citrix.com/customers/neste-en.html)

Cloud2:den joukkueessa on tyyppejä, jotka ovat jo vuosia tunkanneet VMwarea, Citrixiä, Palo Altoa ja monia muita systeemejä. Näiden lisäksi meillä on myös henkilöitä, joiden CV:stä löytyy Terraformia, Ansiblea Kubernetestä, Kinesistä, Pikachua ja läjäpäin muita julkisen pilven palikoita.

Kaikkia meidän asiantuntijoitamme yhdistää kyltymätön halu oppia uutta ja tehdä asioita entistä paremmin. Näiden asiantuntijoiden yhteistyö tiivistyy entisestään, mitä pidemmälle osaaminen kasvaa.

IMG_20191106_111925.jpg

Kirjoituksen alun mörköihin liittyvästä kommentista käytännön esimerkin kertoi pari viikkoa sitten Neill Smith (Head of Infrastructure, Scottish Government) VMworld 2019 -tapahtumassa Barcelonassa. Hän kuvasi heidän lähtötilanteensa lyhyesti seuraavasti:

Todella raskas ja erittäin liiketoimintakriittinen pitkälti Oracleen (mm. Solaris 10, Oracle Apex 4.1 ja Oracle DB 10.2.x.x) pohjautuva ympäristö, josta kaikki tuki loppunut.

Sovellusten Lift & Shift pilveen ei mahdollinen.

Iso DR -konesali, jonka infrastruktuuri uusittava 12kk kuluttua.

Tavoite oli selkeä

Hyödynnä VMware Cloud on AWS (VMC) -ratkaisua ja rakenna pilottisovellukselle uusi Disaster Recovery (DR) -lokaatio AWS:n päälle.

Työt aloitettiin noin 6kk sitten, jonka aikana virtualisoitiin onnistuneesti pilottiohjelmisto, provisioitiin VMC, otettiin käyttöön HCX (https://cloud.vmware.com/vmware-hcx) ja sen myötä saatiin valmiiksi ja testattiin AWS -pohjainen Disaster Recovery.

Onnistuneen toteutuksen vuoksi vanhentunut On-Premise DR -konesali voidaan sulkea 6kk kuluttua eikä siihen tarvitse tehdä uusia investointeja. Lisäksi iso osa vanhasta Oraclesta on saatu joko päivitettyä tai korvattua Opensource -tuotteilla (esim. Solaris 10 à Red Hat).

Työt etenivät aikataulutusta selkeästi nopeammin ja erinomaisten väliaikatulosten pohjalta valitun pilottiohjelmiston lisäksi myös muiden ohjelmistojen pilveistys saatiin aloitettua ja organisaation strategiaan määritetty ”Cloud First” -ajatus jalkautui ihan oikeaksi käytännöksi.

Miten tämä esimerkkitapaus liittyy meihin?

Olemme kesän ja syksyn aikana tehneet asiakkaallemme lähes täysin vastaavan VMware Cloud on AWS -toteutuksen. Projektin lähtötilanne ja tavoitteet olivat vastaavat; asiakkaalla oli käytössä satoja enemmän tai vähemmän liiketoimintakriittisiä sovelluksia ja nurkan takana häämötti yhden (kolmesta) konesalin infrastruktuurin ja lisensoinnin uusinnat.

Sen lisäksi, että tämä aiemmin täysin On-Premise -ympäristössä toiminut asiakkaamme on nyt ottanut ensiaskeleet kohti julkisen pilven palveluita, voivat he yhden kokonaisen konesalin uudistamisen sijaan sammuttaa sieltä valot.

Onnistuneen toteutuksen ohella meidän kannaltamme parasta tässä projektissa oli se, että pääsimme osallistumaan siihen eri asiantuntijoidemme voimalla. Yhtä aikaa tarvittiin osaamista niin VMwaren, kuin esimerkiksi AWS:n ja Kuberneteksen osalta. AWS:n lisäksi vastaavat toteutukset voidaan tehdä myös Azureen sekä Google Cloudiin – mikä kulloinkin on tarpeeseen sopivin.

Kuten otsikossa sanotaan; mikään vuori ei ole liian korkea – etenkin kun matka taitetaan yhdessä. Meidän roolimme on toimia tällä matkalla oppaana ja auttaa asiakkaitamme pääsemään huipulle!

Edellinen
Edellinen

Lasten oikeuksien viikko ja lapsi mukaan töihin -päivä

Seuraava
Seuraava

AWS-sertifikaattikokeeseen valmistautuminen