AWS vs. Azure vs. Google

Pilvi auttaa monissa haasteissa, joita yhä monimutkaisempi ja kehittyneempi liiketoimintaympäristö asettaa. Se auttaa yrityksiä toimimaan nopeammin, tehokkaammin, taloudellisemmin ja dynaamisemmin. Pilvi tarjoaa jatkuvasti kehittyviä palveluita ja uusia työskentelytapoja. Oikean pilvipalvelun valinta on kuitenkin erittäin vaikea johtuen monimuotoisuudesta ja siitä, että palvelut eivät ole suoraan vertailukelpoisia toisensa kanssa. Kirjoitin samanlaisen vertailun 3 vuotta sitten ja ajattelin, että nyt on aika tehdä päivitys. Tuolloin vertailin vain AWS: ää ja Azurea, nyt lisäsin vertailun myös GCP: n, koska se on kasvanut valtavasti tänä aikana ja ansainnut paikkansa täällä. Joten tämä on sinulle, joka haet hieman helpotusta pilvipalvelujen tarjoajien valintaan.

Tarkastellaan ensin hieman markkinatilannetta

cloudmarket.png

AWS on edelleen markkinajohtaja yhdeksättä vuotta peräkkäin. Microsoft on kaventanut tätä aukkoa, mutta sen IaaS / PaaS-liikevaihdosta ei löydy luotettavia tietoja, vaikka Forbes toisin väittääkin. (Ei ole ensimmäinen kerta kun olen lukenut samoja ennusteita sieltä) Google Cloud kasvaa vahvasti näiden takana. IBM: n ja Oraclen... no, ne eivät ole onnistuneen luomaan kolmen kärjelle todellista uhkaa. Alibaba Cloud kasvaa idässä kovaa vauhtia ja on selkeästi sellainen arvaamaton musta lammas, jonka toimia on syytä seurata. Voit lukea lisää markkinaosuuksista Synergy Research Group:n sivuilta. Näyttää siltä, että on erittäin vaikea saada luotettavia lukuja todellisesta pilvikulutuksesta siis ilman O365, G-suite jne. lukuja… mutta mennään nyt niillä mitä on :)

Kilpailu suurimpien tarjoajien välillä on ollut sama ainakin viimeiset 4 vuotta.

Tässä vertailtuna Gartnerin Public Cloud provider MQ:t vuosilta 2016 ja 2019

Tämä oli viimeisin MQ, kun tein ensimmäisen pilvipalveluvertailun. AWS oli selkeässä johdossa ja Azure ahdisti ainoana kilpailijana leaders nurkassa ja kaikki muut kaukana ... Google oli tuolloin ainoana visionäärien joukossa.

Tämä oli viimeisin MQ, kun tein ensimmäisen pilvipalveluvertailun. AWS oli selkeässä johdossa ja Azure ahdisti ainoana kilpailijana leaders nurkassa ja kaikki muut kaukana ... Google oli tuolloin ainoana visionäärien joukossa.

Viimeisimmässä Gartnerin nelikentässä AWS on tiputtanut hiukan oikeasta yläkulmasta, mutta välimatka Azureen on edelleen sama. Nyt voit myös löytää Googlen samasta neliöstä edellisten kanssa. Huomion arvoista on myös se, että erilaiset niche -palvel…

Viimeisimmässä Gartnerin nelikentässä AWS on tiputtanut hiukan oikeasta yläkulmasta, mutta välimatka Azureen on edelleen sama. Nyt voit myös löytää Googlen samasta neliöstä edellisten kanssa. Huomion arvoista on myös se, että erilaiset niche -palvelut ovat tippuneet kisasta kokonaan, esimerkiksi Rackspace, jolla oli jo jonkilainen sija pilvipalveissa, on nyt intohimoinen AWS-tukiyritys. Myös Fujitsun alasajama K5 on kadonnut, Fujitsun siirtyessä Azure taloksi.

Voit katsella lisää Gartnerin neliöitä menneiltä vuosilta täältä

Minkä sitten valitsisin?

Jos katsotan historiallista menestystä, niin AWS on aina hyvä valinta. Niille, jotka ovat tottuneet Windows-tyyppisiin käyttöliittymiin, AWS ei kuitenkaan ole niin helposti lähestyttävä. Se vaatii ammattitaitoisen kumppanin tai omaa asiantuntemusta. Microsoft on investoinut miljoonia palvelunsa kehittämiseen, ja vaikka tulokset alkavatkin näkyä, on se valitettavasti tarkoittanut myös paljon epävakaita ja huonosti dokumentoituja palveluita. Niiden asiakkaiden joukossa, jotka ovat jo vuosia käyttäneet Microsoftin tuotteita, Azure näyttää loogiselta reitiltä ulos omasta datakeskuksesta. Azure ei ole kuitenkaan vielä kaikilta osin niin kehittynyt kuin AWS. Microsoftin perintö lisenssien myynnissä näkyy edelleen osassa sen toimintaa ja sillä on mielestäni vielä hieman matkaa AWS: ään. Google on kulkenut omaa polkuaan ja viimeisimmänä jättiläisenä tässä skenessä se on voinut oppia muiden tekemistä virheistä. Tosin senkin kehitystahti on ollut huimaa ja se on valitettavasti näkynyt myös palveluina, jotka vain katoavat, kun ei riittävää käyttöä ole löytynyt tms.

No, kaivetaanpa pikkuisen syvemmälle.

IAAS – INFRASTRUCTURE AS A SERVICE

Kaikki kolme tarjoavat melko samanlaisia palveluja IaaS-näkökulmasta. Tein quick and dirty -tyylisen hinnoittelulaskelman, joka osoittaa, että AWS: llä on alhaisin hinta ... pay-as-you-go -mallissa, mutta Azurella alhaisempi hinta, kun sitoutuu pidemmäksi aikaa. Googlella näyttäisi olevan on korkein hinnoittelu molemmilla hinnoittelumalleilla.

Hinnoittelua voidaan laskea yhtä monella tapaa kuin on pilveen sopivia ratkaisuja. Täältä voit lukea ja huomata, että mm. käytettäessä GPU: lle optimoituja reserved instansseja on AWS halvin ja käytettäessä laskentaan optimoitua kapasiteettia voi Go…

Hinnoittelua voidaan laskea yhtä monella tapaa kuin on pilveen sopivia ratkaisuja. Täältä voit lukea ja huomata, että mm. käytettäessä GPU: lle optimoituja reserved instansseja on AWS halvin ja käytettäessä laskentaan optimoitua kapasiteettia voi Googlella olla alhaisin hinta. Joten tässäkin päteen vanha IT-alan lausahdus "Se vähän riippuu tapauksesta". Voidaan siis päätellä, että ei ole hyvä vain tuijottaa kapasiteetin hintaa valittaessa palveluntarjoajaa.

PAAS – PLATFORM AS A SERVICE

Vertaillaanpa PaaS-komponenttien ominaisuuksia ja hintoja. AWS, Azure ja Google keskittyvät kaikki kehittämään uusia palveluita ja parantamaan olemassa olevia, varsinkin kun puhumme koneoppimiseen, analytiikkaan tai tietokantapalveluihin liittyvistä palveluista.

PaaS-komponentit ovat ihanteellisia kehitettäessä ketterästi ilman tarvetta rakentaa kaikkea tyhjästä. Palvelimettoman arkkitehtuurin (serverless) avulla voit epäonnistua nopeasti ja rakentaa modulaarisia, kustannustehokkaita ja skaalautuvia järjestelmiä sellaisella tahdilla, joka ei aiemmin ole ollut mahdollista. PaaS / FaaS-komponentteja käytettäessä tulee kiinnittää huomiota toimittaja riippumattomuuteen. Vielä toistaiseksi mm. Azure Functions, Lambda ja GCP Cloud Functions eivät toimi suoraan samalla koodilla pilvien välillä. Nojatessa vahvasti jonkun pilvipalvelun komponentteihin on siis hyvä ainakin paperilla miettiä miten rakennettu ympäristö mahdollisesti voisi toimia toisaalla.

HYBRIDIÄ SITÄ KAIPAAVILLE

Tarjonta hybridi -ratkaisujen osalta on kehittynyt huimasti viime vuosina. Vaikka suunta on vahvasti ollutkin all-in pilveen, ovat pilvipalveluiden tarjoajat huomanneet, ettei kaikki kuormat, ainakaan vielä, ole valmiita siirtymään pilveen. Nyt markkinoilla olevat ratkaisut on suunnattu lähinnä suuryritysten tarpeisiin.

Azure Stack

stack.png


Azure Stack mahdollistaa Azuren perus komponettien ajon omassa konesalissa tai muussa vastaavassa lokaatiossa. Sen avulla voidaan rakentaa hybridi ympäristöjä hyödyntäen samoja tuokaluja ja toimintamalleja kuin itse Azure pilvessä, mutta paikallisesti toteutettuna. Tämä tarjoaa joustoa, turvaa ja mahdollistaa mm. joudenkin reguloitujen kuormien toteuttamisen pilven natiiveilla työkaluilla. Koitin kaivella vähän hintatietoja, mutta totesin, että menee liian vaikeaksi. Lisätietoa aiheesta löytyy täältä

AWS Outpost

AWS Outposts on täysin hallittu palvelu, joka laajentaa AWS-infrastruktuuria, AWS-palveluita, API -rajapintoja ja työkaluja käytännössä mihin tahansa konesaliin, tarjoten lähes täydellisen AWS kokemuksen itse valitsemastasi lokaatiosta.  AWS Outpost…

AWS Outposts on täysin hallittu palvelu, joka laajentaa AWS-infrastruktuuria, AWS-palveluita, API -rajapintoja ja työkaluja käytännössä mihin tahansa konesaliin, tarjoten lähes täydellisen AWS kokemuksen itse valitsemastasi lokaatiosta. AWS Outposts on ihanteellinen työkuormille, jotka vaativat pienen viiveen muihin on-prem järjestelmiin, paikallista tietojenkäsittelyä tai paikallista tietojen tallennusta.

Halvimmillaan yleiskäyttöisen kehtiykseen ja testaamiseen tarkoitetun yksikön saa n. 8500€/kk
4 m5.12xlarge, 2,7 TB (ei skaalattavissa)

Lisätietoa aiheesta täältä

Google Anthos

anthos.png

Anthos on avoin hybridi- ja moniplvialusta, jonka avulla voit nykyaikaistaa sovelluksiasi, rakentaa uusia ja ajaa niitä missä tahansa turvallisella tavalla. Google on kehittänyt avoimen lähdekoodin tekniikoita, mukaan lukien Kubernetes, Istio ja Knative. Anthos mahdollistaa yhteneväisen alustan oman konesalin ja pilven välillä ja auttaa nopeuttamaan sovellusten kehitystä.

Anthosin listahinta on 10 000 dollaria kuukaudessa 100 virtuaalista prosessoria (vCPU) kohden, vähintään yhden vuoden sitoumuksella. Kuukausimaksu maksetaan vain ohjelmistokerroksesta, tarvittava palvelin infrastruktuuri pitää hankkia erikseen. Anthosia myydään 100 vCPU-lohkoissa - mikä tarkoittaa, että esimerkiksi yritys, joka tarvitsee 125 vCPU: ta työkuormiaan varten, hankkii 2 x 100 vCPU:ta. Eli tämän hetken hinnoittelu ei ole kovin joustava. Lisää Anthosista täältä

Tärkeää kaikkien näiden ratkaisujen osalta on muistaa, että ne, kuten muutkin pilviplaveluiden palvelut, kehittyvät nämäkin jatkuvasti ja uskon, että hinnoittelumallitkin tulevat muuttumaan ajan myötä sellaisiksi, että ne olisivat houkuttelevia myös pienemmille toimioille.

VMWARE PILVESTÄ

Yksi selkeä pilvimigraatio suuntaus on ollut VMwaren ESX:n siirtäminen pilveen. Ensimmäisenä tätä alkoi tarjoamaan VMware yhteistyössä AWS:n kanssa. Palvelu julkaistiin AWS:n re:Invent -tapahtumassa vuonna 2016. CloudSimple toi tämän kyvykkyyden myös Azuren ja Googlen alustoille. Google osti CloudSimplen lokakussa 2019, joten on mielenkiintoista nähdä mitä käy Azuren VMware ratkaisulle.

azurevmware.jpg

Kaikkien näiden VMware-ratkaisujen avulla asiakkaat, joilla on omissa tai kumppaneiden konesaleissa VMware työkuormia, voivat saumattomasti siirtyä pilveen ilman, että heidän tarvitsee muuttaa arkkitehtuuria tai uudelleen rakentaa sovelluksiaan. Tämän avulla voidaan maksimoida nykyisten VMware-investointien arvo säilyttäen toiminnan jatkuvuus ja samalla vähentäen konesalien hallintaa, laitteistopäivityksiä ja hankintoja. Tämä myös laajentaa asiakkaiden mahdollisuuksia käyttää natiivipilvipalveluita ja mahdollistaa näiden hyödyntämisen integroituna osana heidän VMware-ympäristöään.

which.jpg

No, mitä tässä nyt sitten pitäis valita?

Voit tehdä poliittisen päätöksen ja valita vaikka Azuren kuten Pentagon teki JEDI projektinsa suhteen tai sitten voit perustaa päätöksesi faktoihin ja alan ammattilaisten kokemuksiin.

Tässä muutamia pohdinnan aiheita ja asiantuntijoiden kommentteja:

  • Kaikki nämä kolme ovat hyviä!

  • Jos olet kuullut jotain enemmän kuin kuukausi sitten, mene ja tarkista uudelleen. Pilvipalvelut kehittyvät vauhdilla, jossa on vaikea pysyä mukana.

  • Oikein hallitut multi-cloud ympäristöt on ok.

  • Office 365: n käyttö ei ole oikea syy valita Azure.

  • Harkitse riskejä ja kustannuksia (PaaS vs. IaaS).

  • Valitse hyvä pilvikumppani tai palkkaa asiantuntijoita tai molemmat.

Asiantuntijat, joiden kanssa olen työskennellyt, ovat sanoneet:

  • "AWS on kypsin pilvi"

  • "Google saattaa vain poistaa joitain palveluita ja korvata ne uudella"

  • "Azurella on kapasiteetti- ja luotettavuusongelmia"

  • "Google on kehittäjäystävällisempi"

  • "Azure on helpompi ymmärtää"

  • "AWS on luonut mallit pilvenhallintaan ja hyödyntämiseen ja kaikki muut ovat kopioineet ne"

Joten, mene ja tiedä....

Edellinen
Edellinen

Varaudu ja varmista

Seuraava
Seuraava

Etäduuniblues